NAJPOPULARNIJE DESTINACIJE

HIT

ZAKINTOSZakintos je treće ostrvo po veličinu u Jonskom moru. Površina ostrva je 410 km2 a dužina obale je 125 km. Nalazi se na 9,5 milja istočno od Kefalonije i na sat i po vremena od Kyllinia. Sa istočne strane ostrva pružaju se ravnice koje se lagano spuštaju u mirne zalive iďż˝ pjeskovite plaže, dok se sa zapadne strane nalaze planine koje se završavaju klifovima. Na ostrvu nema visokih planina i teren je pretežno brdovit, najviša planina je Vrachionas visine 758m.

GRAD ZAKINTOS


Zakintos, jedan od najšarmantnijih gradova Jonskog mora, nalazi se na jugistočnoj strani ostrva u zalivu, iza koga se izdiže brdo prekriveno zelenilom. To je grad lijepih građevina, interesantnih crkava, spomenika i trgova.
Dugogodišnja okupacija Venecijanaca ostavila je duboki trag na arhitekturu grada, koja se i danas moze vidjeti.
Tokom zemljotresa 1953. godine veći broj objekata u gradu je srušen, ali je grad obnovljen donacijom lokalnog stanovništva. Grad je posle obnove zadržao glavne karakteristike starog grada.
Današnjim gradom dominira trg posvećen pjesniku Dionysosu Solomosu, čuvenom pjesniku rođenom na Zakintosu, oko koga se nalaze sve važnije građevine. U gradu se nalazi interesantna biblioteka, muzej post-Vizantijske umjetnosti, kao i muzej pjesnika Solomosa. U blizini trga nalazi se muzej ikona i muzej grada gdje se mogu vidjeti fotografije grada prije zemljotresa. Nedaleko od ovog trga nalazi se trg Sv. Marka na kome je 30. jula 1797. godine potpisana kapitulacija Venecije.
U gradu, nedaleko od Solomos trga, nalazi se crkva Sv. Dionysosa zastitnika ostrva. Svake godine, dva puta godišnje slavi se ovaj svetac; 17. decembra proslavlja se dan kada se svetac upokoio i 24. avgust dan kada su svete mošti donešene na Zakintos.
Iznad grada, na padini, nalazi se bista pjesnika Solomosa, a nedaleko od nje nalaze se ostaci nekadasnjeg zamka.
Iz grada postoje dobre autobuske veze okolnim selima i predivnim plazama. Aerodrom se nalazi na 4km od centra grada.

ZALIV LAGANAS

Najveći zaliv na ostrvu je zaliv Laganas, koji se nalazi jugozapadno od grada Zakintosa. To je jedan od najljepših zaliva na kome se nalaze najposjećenije pjesčane plaže: Laganas, Kalamaki, Agios Sostis, Kanonia, Sekania.
Najpoznatija plaža u ovom dijelu je Lagana. Ova pjeskovita plaža duga je 9km. Na plaži su zastupljeni svi sportovi na vodi. Nedaleko od zaliva Laganas nalaze se dva mala ostrva Marathonisi i Pelouzo. Svakodnevno se prave izleti brodom sa plaža za ova dva ostrva.
U zalivu Laganas nalazi se Nacionalni Park Zakintos.

PREUZMITE CENOVNIK U PDF-u


MAPA


SAVJETI ZA PUTOVANJA SA DJECOMLIČNA DOKUMENTA – VAŽNA NAPOMENAPUTOVANJE SA LJUBIMCEM

SAVJETI ZA KORIŠTENJE TELEFONA U ROMINGUSAVJETI ZA PUT AVIONOM

KAKO SE SPAKOVATI ZA PUT?

Mikrofin