NAJPOPULARNIJE DESTINACIJE

HIT

KOSTA DORADA

KOSTA DORADA

Kosta Dorada (katalonski Costa Daurada) ili Zlatna obala je oblast u španskoj pokrajini Kataloniji, koja se prostire južno od Barselone, u dužini od 216 km, sve do ušća rijeke Ebro u Sredozemno more. Naziv je dobila po dugim pješčanim plažama, koje pokrivaju oko 800 ha (hektara) obale i zajedno sa Kosta Bravom (sjeverno od Barselone) predstavlja turističku regiju koja je po količini smještajnih kapaciteta na drugom mjestu u Španiji, odmah poslije Balearskih ostrva. Katalonske planine, koje se pružaju paralelno sa obalom, štite primorje od provale hladnih vazdušnih masa, te se tako ova oblast odlikuje prijatnom mediteranskom klimom, pogodnom za boravak tokom cijele godine. Pitomi pejzaži ispunjeni šumama, maslinjacima, vinogradima, pitoresknim gradovima sa značajnim kulturno-istorijskim vrijednostima i kristalno čisto more, razlog su što ovu regiju godišnje posjeti preko 3 miliona turista.

Salou (Salou), zajedno sa obližnjim ljetovalištima Kambrils  (Cambrils) i La Pineda (La Pineda) sa kojima je gotovo spojen, predstavlja najveće i najpoznatije ljetovalište na Zlatnoj obali, koje se proteže duž 14 km prostranih pješčanih plaža (ukupno 34 nagrađenih plavom zastavom za kvalitet), od kojih su najpoznatije: Ponent, Llevant, Capellans, Llarga… Duž obale se može naići i na  male kamenite uvale, obrasle bujnom mediterasnkom vegetacijom. Od Barselone je Salou udaljen 112 km, a od aerodroma El Prat 100 km. Svoj turistički razvoj započinje u XIX vijeku, a danas je turistički centar sa više od 50 hotela, namijenjenih, prije svega, porodičnom odmoru. Dugo šetalište uz more, drvoredi palmi, desetine restorana sa ponudom lokalne i internacionalne kuhinje, prodavnice, brojni barovi i diskoteke, nude posjetiocima više nego sadržajan odmor. Jedna od najvećih atrakcija, je svakako zabavni park PortAventura, koji je od ljetovališta udaljen oko 1 km. Od nekolicine hotela je na kraćoj pješačkoj udaljenosti. Prostire se na 825 ha i spada u 5 najposjećenijih zabavnih parkova Evrope. Podijeljen je u nekoliko tematskih cjelina (Mediteran, Daleki Zapad, Meksiko, Kina i Polinezija) a tokom 2016. godine se planira i otvaranje nove cjeline – Ferrari Land. Na stotine adrenalinskih atrakcija, poput čuvenog roler-kostera Shambala, sa padom od 78 m, koji ujedno predstavlja i najveći u Evropi, replika Velikog kanjona, polinezijskih sela, meksičkih piramida i mnoge druge, pružaju nezaboravnu avanturu za cijelu porodicu. U sastavu samog parka je i nekoliko hotela, sa tematikom Kariba, Mediterana, Meksika, Dalekog zapada i epohe „zlatne groznice“ …

Grad Reus, osnovan u XII vijeku, od ljetovališta Salou je udaljen svega 10 km i mnogim turistima predstavlja polaznu tačku za upoznavanje istorije i kulture ovog dela Španije. Poznat je kao mjesto rođenja čuvenog arhitekte Antonija Gaudija, čiji je rad u stilu „katalonskog modernizma“, ostavio značajan pečat u gradovima Katalonije (pre svega u Barseloni). Na glavnom gradskom trgu se nalazi muzej posvećen Gaudiju, a brojni restorani, kafei i mali trgovi zanimljive arhitekture daju poseban šarm ovom primorskom gradu. Taragona (Tarragona) je centar istoimene provincije i važno turističko središte. Od Saloua je udaljena 12 km, a od Barselone oko 80 km. Prvi put se pominje 1000 godina prije nove ere i do danas je ovaj grad zabilježio burnu istoriju. Najveći značaj je imao u doba Ibera, Kartaginjana i Rimljana, a u srednjem vijeku je bio značajan pomorski i trgovački centar na Sredozemlju. Najznačajniji gradski spomenici su iz rimskog perioda: forum, amfiteatar i akvadukt „Đavolji most“ (Pont del Diable), koji je ujedno i najstariji očuvani most u Španiji, a vjeruje se da je podignut u doba rimskog imepratora Avgusta, početkom nove ere. Od ostalih turističkih znamenitosti, pažnju privlače i Avgustova palata, nekropola iz III vijeka nove ere, rimska trijumfalna vrata, kao i katedrala sagrađena na mjestu nekadašnjeg Jupiterovog hrama.

PREUZMITE CJENOVNIK U PDF-u

SAVJETI ZA PUTOVANJA SA DJECOMLIČNA DOKUMENTA – VAŽNA NAPOMENAPUTOVANJE SA LJUBIMCEM

SAVJETI ZA KORIŠTENJE TELEFONA U ROMINGUSAVJETI ZA PUT AVIONOM

KAKO SE SPAKOVATI ZA PUT?

Mikrofin