NAJPOPULARNIJE DESTINACIJE

HIT

KEFALONIJAKefalonija je najveće ostrvo Jonskog arhipelaga sa površinom od 780km2. Vjeruje se da je ime dobilo na osnovu samog izgleda, ostrvo s glavom / grc. kefalos glava/, ali i da je nazvano po mitskom, atickom heroju Kefalosu. Nalazi se južno od Lefkade i Itake i sjeverno od Zakintosa. Ostrvo je pretežno planinsko na zapadnoj strani sa obalama koje se strmo spuštaju u vodu i sa prelijepim pjesčanim plažama na istočnoj strani sa postepenim ulaskom u vodu. Sastav stijena je krečnjacki pa je erozija u tlu napravila brojne pećine i pukotine. Obala je prepuna zaliva i rtova. Na Kefaloniji postoji jedinstven fenomen otvorenih pecina koje su ispunjene vodom. Dvije pećine su izuzetno popularne: pećina Svetog Gerasima i pećina Drogarati . Klima je umjereno mediteranska sa toplim i sušnim ljetima i toplim i vlažnim zimama. Tokom ljeta na ostrvu duvaju sjeveroistočni, a tokom zime sjeverozapadni vjetrovi. Kefalonija je jako dobro povezana trajektnim linijama sa ostalim Jonskim ostrvima, što pruza mogućnost da se upotpuni odmor na Jonskom moru. Za ljubitelje prirodnih kontrasta i ambijentalne ljepote Kefalonija je pravi izbor.

ARGOSTOLI
Argostoli je glavni grad Kefalonije jos od 1757. god. Može se reci da je Argostoli jedan od najlepsih provincijskih gradova u Grčkoj, sa svojim karakterističnom atmosferom, okružen zelenilom i širokim ulicama. Prije katastrofalnog zemljotresa 12.08.1953. grad je imao lijepo uređene fasade u starom lokalnom stilu, koga su krasile elegantne linije i dobar ukus koji je naslijeđen tokom dugogodisnje okupacije Venecijanaca.
Posle zemljotresa, uz pomoć donacije lokalnog stanovništva, sagrađene su nove zgrade koje su zadržale stari prepoznatljiv stil. Neke od tih građevina su: Sud, Arheološki muzej, Skupština grada, Biblioteka…
U gradu se nalaze Arheološki muzej gde se nalazi stalna postavka Mikenske kulture i postavka iz perioda Trojanskog rata; Muzej Istorije Ostrva sa mapama i fotografijama ostrva prije zemljotresa, kao i brojnim ikonama iz XVII, XVIII i XIX veka.
U gradu živi 80.000 stanovnika kojima je glavno zanimanje turizam i poljoprivreda.
Nedaleko od grada nalaze se ostaci antičkog grada Krana koji potiče iz VII vijeka p.n.e. Mogu se vidjeti ostaci Dorskog hrama posvećenog boginji Demetri. U blizini Argostolija nalazi se i crkva svetog Gerasima, zaštitnika ostrva.
Na ostrvu postoji nekoliko fenomena po čemu je ostrvo jedinstveno na svijetu. Jedan od njih se nalazi nedaleko od Argostolia na ulasku u njegovu prirodnu luku. To je usek na obali kroz koji protiče voda, koja ponire u zemlju i izlazi u Sami zalivu. Mnogi istraživači su pokušavali da riješe ovu misteriju ali je jos uvek ostala neriješena. Voda koja ponire pokreće veliki mlin koji se nalazi na početku ovog prosjeka.

PLAŽE
Najveće bogatstvo ostrva je veliki broj prelijepih plaža. Najljepša plaža ostrva i istovremeno jedna od najljepših u Evropi je svakako Mirtos. Pogled na plažu sa visoke planine koja je okruzuje čini se skoro nestvaran. Sneznobijeli pjesak, pomješan sa kamenčićima i pjenom talasa tirkiznomodrog mora, osvajaju zauvjek. Sjeverni dio ostrva, gdje se nalazi i Mirtos, skriva još neke male idilične uvalice. Na istoku ostrva, u blizini jedne od najzanimljivijih grčkih podzemnih pećina Drongarati i fascinirajuceg jezera Melissani, očekuje vas duga sljunkovita plaža Antisami, okružena bujnom vegetacijom. U Skali možete naći jako puno intimnih plažica koje su nerijetko utočište popularnim Caretta-Caretta kornjačama, poznatom atrakcijom ostrva. Na poluostrvu Lassi, omiljenom i zivopisnom dijelu ostrva, nalazi se nekoliko zlatnozutih pješčanih plaža Makris Yialos (Duga plaža), Platis Yialos (Siroka plaža), Gradakia i druge, koje osim uzžvanja u prijatnoj hladovini nude i veliki broj sportskih aktivnosti. Antisamos, plaža sa bijelim pjeskom, tirkiznim morem i zelenilom iznad , čine je neponovljivom. Južno od Fiskarda, u južnom dijelu poluostrva Paliki nalazi se plaža Ksi. Pjesak je zlatasto narandzaste boje sa postepenim ulaskom u more. U tom pjesku ima puno gline koja je vrlo blagotvorna za kožu. Na južnoj obali Kefalonije, u blizini Skale nalazi se plaža Lourdas. U selu iza plaže se nalaze restorani, barovi i taverne sa živom muzikom. Selo je samo po sebi interesantno, tradicionalno, sa lijepim malim trgom.

PREUZMITE CENOVNIK U PDF-u

MAPA

SAVJETI ZA PUTOVANJA SA DJECOMLIČNA DOKUMENTA – VAŽNA NAPOMENAPUTOVANJE SA LJUBIMCEM

SAVJETI ZA KORIŠTENJE TELEFONA U ROMINGUSAVJETI ZA PUT AVIONOM

KAKO SE SPAKOVATI ZA PUT?

Mikrofin