NAJPOPULARNIJE DESTINACIJE

DALEKE DESTINACIJE

HIT

JAMAJKA

JAMAJKA

Ako za neko mjesto možete reći da je pravi egzotični raj, onda je to Jamajka – ostrvska država u Karipskom moru, država bogate kulture koja je najvećim dijelom mješavina afričkih kultura i anglo-irske kulture, sa španskim i izvornim indijanskim uticajima. Površina ostrva je 10.990 km², što ga čini trećim po veličini u Velikim Antilima. Jamajka je dugačka 235 km, predstavlja vrh davno potopljenog planinskog vijenca i njen pejzaž je raznolik –široke plaže okružene palmama prekidaju strme obale, dok je unutrašnjost ostrva ispunjena brdovitim predjelima, poljima i pašnjacima.
Oko tri četvrtine stanovništva je hrišćanske vjere, dok ostatak čine različite religije, uključujući i rastafarijanstvo – kulturu karatkerističnu za Jamajku koju ćemo prepoznati ako pogledamo u muškarce dugih kosa, ispletenih na karakterističan način, poznat kao dredloks (dredovi).
Ostrvo impresivnog krajolika i vegetacije sa puno vidikovaca, kako na planinama, tako i na obali. Oivičeno je uskim pojasom plodne ravnice na kojoj se gaji najviše šećerna trska, dok se u brojnim zalivima mogu vidjeti lokalni ribari. Na jugu ima više ravnih terena, dok je većina ljetovališta na severnoj obali, gdje se prostiru prekrasne plaže sa bijelim peskom, a vegetacija je bujna. Obiluje biljnim i životinjskim svijetom zbog klime “vječnog ljeta” i na ostrvu možete pronaći mango, hljebno drvo, džakarandu ili plameno drvo, paprat, hibiskus, divlji đumbir, azaleje, filadendron… muzika je svuda, od plaža do diskoteka u radničkim naseljima čuju se rege, kalipso i ska, dok noćni život počinje tek poslije ponoći i traje do jutra. Kada spominjemo muziku, žanrovi kao što su reggae, ska, rocksteady, dancehall, ragga i ragga jungl nastali su upravo na Jamajci. Takođe, poznato je da je rege muzičar Bob Marley sa ovog ostrva i on je svakako dao doprinos da ova zemlja bude poznata ne samo kao zemlja sunca nego i rege muzike, muzike nadahnute karipskom muzikom i monotonim ritmovima afričkih robova (steady beat) i bez koje bi kultura ovog ostrva bila nezamisliva.
Jamajka je očaravajuća, a njeni karakteristični mirisi jasmina, slatko-kiseli miris polja šećerne trske i lokalnih specijaliteta dugo se pamte. Ukoliko se odlučite da provedete odmor na Jamajci sigurni smo da nećete pogriješiti!

POGLEDAJTE NAJBOLJE PONUDE ZA HOTELE

MAPA

SAVJETI ZA PUTOVANJA SA DJECOMLIČNA DOKUMENTA – VAŽNA NAPOMENAPUTOVANJE SA LJUBIMCEM

SAVJETI ZA KORIŠTENJE TELEFONA U ROMINGUSAVJETI ZA PUT AVIONOM

KAKO SE SPAKOVATI ZA PUT?

Mikrofin