NAJPOPULARNIJE DESTINACIJE

HIT

ALANJA

Alanja

Alanja, grad smješten na jugoistoku mediteranske obale, udaljena je 120 km od aerodroma u Antaliji i predstavlja jedan od najljepših turističkih centara na turskoj rivijeri. Smještena je u velikom zalivu, između planine Taurus na sjeveru i Sredozemnog mora na jugu.
Za ljubitelje pješčanih plaža hoteli u centru Alanje su odličan izbor. Jedna od najljepših turskih plaža, poznata kao Kleopatrina plaža, prostire se od centra grada ka zapadu, a plaža Kejkubt ka istoku.
Alanja je u antičko vrijeme bila pomorska baza poznata pod imenom Coracesium. Grad je osnovan još u 4. vijeku p.n.e, a za vrijeme vladavine Seldžuka ovaj grad mijenja ime u Alainye. Tek 1935. godine, kada je Kemal Paša Ataturk posjetio ovaj grad, nazvao ga je Alanja.
Najimpozantnije obilježje je svakako tvrđava sagrađena u periodu vladavine Seldžuka. Dugačka je 7 km i sa preko stotinu kula jedna je od najpoznatijih tvrđava u ovom dijelu Mediterana. Gradom dominira osmougaona Crvena kula, simbol Alanje, koja je jedinstvena po svom arhitektonsom rješenju. Danas se u ovoj kuli nalazi Etnografski muzej.
U samom centru grada možete posjetiti Dalmataš pećinu gdje se mogu viditi posebne formacije stijena. Brodom možete posjetiti Fosforlu pećinu sa fosforescentnim kamenjem, Kizlar pećinu gdje su pirati držali svoje zarobljenice i Asiklar pećinu, pećinu ljubavnika. Ovaj grad danas predstavlja predivni turistički centar sa mnoštvom hotela, restorana, kafića i barova, ali takođe i 3 plaže sa plavom zastavom. Od gradskog parka, put ide duž obale do luke, pored koga su brojni butici rukotvorina, kože, odjeće, nakita.
Područje Alanje odlikuju veoma izraženi kontrasti – duge plaže i hladne planinske rijeke, drevne ruševine i moderni hoteli, Orijent i Evropa na jednom mjestu. Često je nazivaju i „Мајоrka turske obale“.

PREUZMITE CJENOVNIK U PDF-u

MAPA

SAVJETI ZA PUTOVANJA SA DJECOMLIČNA DOKUMENTA – VAŽNA NAPOMENAPUTOVANJE SA LJUBIMCEM

SAVJETI ZA KORIŠTENJE TELEFONA U ROMINGUSAVJETI ZA PUT AVIONOM

KAKO SE SPAKOVATI ZA PUT?

Mikrofin