NAJPOPULARNIJE DESTINACIJE

HIT

SICILIJA RIM, BOLONJA

SICILIJA

Sicilija je najveće, najživopisnije i najintrigantnije ostrvo Mediterana zbog svoje istorije duge tri milenijuma, očaravajuće prirode, živopisnih sela i bogate kulturne baštine. Oslanja se jednim svojim delom na špic italijanske “čizme”. Ostrvom dominira najveći i jedini živi vulkan u Evropi – Etna (3.340 m), sa oko 400 ugašenih i nekoliko aktivnih kratera. A, za ovo ostrvo su sigurno i glavne asocijacije – italijanska mafija i remek-delo filmske umetnosti – film “Kum”.

ĐARDINI NAKSOS – Jedno od najatraktivnijih ljetovališta na Siciliji i Jonskom moru. Nalazi se u podnožju najatraktivnijeg grada na Siciliji – Taormine. Udaljeno je od Taormine na oko 5 km sa kojom je povezano redovnom autobuskom linijom. Prepoznatljivo je po izuzetnoj atmosferi i zabavi.

PROGRAM PUTOVANJA


OBILASCI koji su uključeni u cijenu: Rim – Vatikan – Sicilijanska sela – Taormina – Vulkan Etna – Katanija – Palermo – Mesina – Bolonja – San Marino


Program 10 dana 5 noćenja, autobusom
Termin putovanja: 10.11.-19.11.2017.

 

 1. dan BEOGRAD

Polazak oko 17:00 časova sa Lastine autobuske stanice (provjeriti 3 dana pre putovanja tačno vrijeme i mjesto polaska autobusa). Noćna vožnja kroz Hrvatsku i Sloveniju prema Rimu.

 1. dan RIM

Dolazak u Rim u popodnevnim časovima. Panoramsko razgledanje Rima – grada starog 28 vekova. Smještaj u hotel. Slobodno vrijeme za individualne aktivnostil. Noćenje.

 1. dan RIM– VATIKAN

Doručak. Napuštanje hotela. Slobodno vrijeme za šetnju ili mogućnost individualnog odlaska u Vatikan – jedne od najmanjih i najmoćnijih država. (Obilazak sklopa Vatikanskih palata, Sikstinske kapele sa freskama Mikelanđela, Botičelija i drugih velikih slikara, bazilike Sv. Petra). U večernjim časovima polazak za SicilijuNoćna vožnja kroz Italiju.

 1. dan SICILIJA – SICILIJANSKA SELA – TAORMINA – ĐARDINI NAKSOS

Prelazak trajektom na Siciliju. Dolazak na Siciliju u jutarnjim časovima. Smještaj u hotel. Slobodno vrijeme za odmor i individualne aktivnosti. U ranim poslepodnevnim časovima mogućnost organizovanja fakultativnog izleta do tipičnih sicilijanskih sela Forza d’Agro i Savoka u kojima je sniman legendarni film “Kum”. Obilazak katedrale Sv. Lucije na čijem ulazu je snimana poznata scena venčanja, a nakon obilaska kratak odmor uz espresso ili granitu u baru “Viteli” u kojem je Al Paćino snimio legendarnu scenu prosidbe. Nakon obilaska povratak u hotel. U večernjim časovima slobodno vrijeme ili mogućnost inividualnog odlaska do mondenskog i najlepšeg ljetovališta na Siciliji – Taormine (sve napomenuto se nalazi u glavnoj ulici): šetnja glavnom ulicom, Grčki amfitetar, palata Di Stefano, crkva Sv. Katarine, crkva Sv. Nikole, Gradska opština, vidikovac…). Noćenje.

 1. dan SICILIJA – VULKAN ETNA – KATANIJA – ĐARDINI NAKSOS

Doručak. Nakon doručka mogućnost organizovanja fakultativnog obilaska Etne (3.340 m) – najvećeg i jedinog živog vulkana u Evropi, sa oko 400 ugašenih i nekoliko aktivnih kratera. Odlazak na visinu od 1.900 m, slobodno vrijeme za individualnu šetnju oko starijih ugašenih kratera ili mogućnost individualnog odlaska na visinu od 2.900 m, do kratera koji je bio aktivan 2001. godine (doplata za žičaru je na licu mjesta / napomena: odlazak na vulkan Etnu zavisi od vremenskih uslova). Nakon obilaska nastavak puta prema Kataniji – prelijepog grada na obali Jonskog mora. Po dolasku slobodno vrijeme za šetnju i individualne aktivnosti. U večernjim časovima povratak u hotel. Noćenje.

 1. dan SICILIJA – PALERMO – MONREALE – ĐARDINI NAKSOS

Doručak. Nakon doručka mogućnost organizovanja fakultativnog obilaska Palerma i Monrealea. Vožnja kroz srce Sicilije pored fantastičnih maslinjaka i vinograda. Po dolasku u Monreale posjeta velelepnoj katedrali čuvenoj po živopisnim vizantijskim mozaicima u kojoj su se krstili, venčavali i sahranjivali članovi normanskih kraljevskih porodica. Nakon obilaska polazak ka Palermu. Panormaski obilazak glavnog grada Sicilije: Korso Umberto, Trgovi Kvatro kanti i Pretoria, pozorišta Garibaldi i Masimo, Katedrala, Normanska palata iz XII veka koju su gradili prvi sicilijanski kraljevi… Nakon obilaska slobodno vrijeme za šetnju i individualne aktivnosti. U poslijepodnevnim časovima povratak u hotel. Noćenje.

 1. dan SICILIJA – MESINA

Doručak. Napuštanje hotala. U poslijepodnevnim časovima polazak prema Mesini – gradu koji zovu „Vrata Sicilije“ i kojim dominira luka u koju pristižu trajekti sa kopnenog dijela Italije. Po dolasku slobodno vreme za šetnju i individualne aktivnosti. U večernjim časovima nastavak putovanja prema Bolonji. Prelazak trajektom na kopneni dio Italije. Noćna vožnja kroz Italiju.

 1. dan BOLONJA

Prijepodnevni dolazak u Bolonju. Univerzitetska Bolonja je veličanstveni srednjevekovni grad sa renesansnim palatama i arkadama. Centar grada čine dva identična trga, Mađore i Netuno. Crvenkastosmeđe građevine i levičarska reputacija su Bolonji doneli nadimak ’’La Rossa’’ (Crvena). Zbog svoje bogate kuhinje dobila je nadimak ’’La Grassa’’ (Debela). Po dolasku panoramski obilazak grada: spomenik Neptunu, Bazilika San Petronio, Univerzitet, Due Tori, Palata Banki, Palata Notai, Palata Akursio, Trg Madore. Nakon obilaska smještaj u hotel. Slobodno vreme. Noćenje.

 1. danBOLONJA – SAN MARINO

Doručak. Napuštanje hotela. Mogućnost fakultativnog odlaska do San Marina. Po dolasku obilazak grada: čuvene tvrđave San Marina, Bazilika Sv.Marina, Narodna palata…Nakon obilaska slobodno vrijeme za šetnju i individualne aktivnosti. U poslije podnevnim časovima polazak za Beograd. Noćna vožnja kroz Italiju, Sloveniju i Hrvatsku prema Beogradu.

 1. dan BEOGRAD

Dolazak u Beograd u poslijepodnevnim časovima.

CIJENA ARANŽMANA: 265 EUR

*plaćanje u KM

CIJENA ARANŽMANA OBUHVATA:

 • prevoz autobusom turističke klase na relacijama navedenim u programu(visokopodni, sa klimom, TV-om i audio opremom)
 • smještaj u Rimu (1 noćenje sa doručkom – kontinentalni švedski sto) u hotelu sa 3* u 1/2 i 1/2+1 sobama
 • smještaj na Siciliji (3 noćenja sa doručkom – kontinentalni švedski sto) u hotelu sa 3* u 1/2 i 1/2+1 sobama
 • smještaj u Bolonji (1 noćenje sa doručkom – kontinentalni švedski sto) u hotelu sa 3* u 1/2 i 1/2+1 sobama
 • obilaske prema programu (Rim – panorama grada, Bolonja – panorama grada)
 • troškove organizacije i vođenja aranžmana
 • usluge licenciranog pratioca grupe

CENA ARANŽMANA NE OBUHVATA:

 • međunarodno zdravstveno osiguranje za cijeli period boravka (izdaje se u agenciji, osigurana suma je 30.000 €) – 8 €
 • PREPORUKA AGENCIJE JE DA PUTNIK POSEDUJE OVU VRSTU OSIGURANJA
 • fakultativne izlete i ulaznice
 • obaveznu gradsku komunalnu taksu za Rim i okolinu (uvedena 01.09.2014, plaća se na recepciji hotela) – za boravak u hotelima sa 3 * – 4 € po noćenju/ po osobi, a za boravak u hotelima sa 4 * – 6 € po noćenju / po osobi
 • obaveznu gradsku komunalnu taksu u Đardini Naksosu (uvedena 29.07.2011, plaća se na recepciji hotela) – za boravak u hotelima sa 2 i 3* – 1,5 € po noćenju / po osobi, a za boravak u hotelima sa 4* – 3 €po noćenju / po osobi. Deca do 10 godine ne plaćaju taksu.
 • obaveznu gradsku komunalnu taksu za Bolonju – za boravak u hotelima sa 3* – 1,5 €po noćenju / po osobi. a za boravak u hotelima sa 4* – 2,5 € po noćenju / po osobi

PREUZMITE KOMPLETAN PROGRAM PUTOVANJA U PDF-u

MAPA

SAVJETI ZA PUTOVANJA SA DJECOMLIČNA DOKUMENTA – VAŽNA NAPOMENAPUTOVANJE SA LJUBIMCEM

SAVJETI ZA KORIŠTENJE TELEFONA U ROMINGUSAVJETI ZA PUT AVIONOM

KAKO SE SPAKOVATI ZA PUT?

Mikrofin